Historie Abva

Historie Abva

[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Geschiedenis AbvaKabo’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Met een groep studenten van de UvA deden we onderzoek naar de groei en ontwikkeling van de Abva (tot aan de fusie met de Kabo). We voerden veel gesprekken met oud-bestuurders van de vakbond en met bestuurders van de EVC, de Eenheids Vakcentrale (verbonden aan de CPN). Interessante momenten in het onderzoek waren gesprekken met bestuurders die betrokken waren bij de tramstaking van 1955. Er was een scherpe confrontatie tussen de EVC en de Abva, die destijds in Amsterdam zeer op de hand was van de PvdA. Bij de presentatie van het boek op Avegoor met een groot aantal betrokkenen die wij interviewden kwamen een aantal bestuurders die in 1955 tegenover elkaar stonden elkaar tegen en dat was een indrukwekkend moment. Van het vasthouden aan het eigen gelijk tot aan de vraag of ze het goed aangepakt hadden tijdens de staking.

Op bladzijde 25 van het boek staat een foto van mijn opa, die ik overigens nooit heb gekend, omdat hij werkte bij het energiebedrijf in Haarlem.

Wil je de publicatie inzien? Dat kan: Symbool van vertrouwen. Let op het is een omvangrijk bestand.
[/av_textblock]