Dataslaven

Dataslaven

Er is veel discussie over big data afkomstig uit een veelheid aan bronnen. Die bronnen kunnen zijn social media, sensoren, you tube etc. Al deze gegevens gebruiken bedrijven om zinvolle informatie van te maken, die ingezet wordt om profielen te maken van klanten, die vervolgens via internet op maat bereikt kunnen worden met advertentieteksten. Dat is de wondere wereld van internet. Nu denken we allemaal dat dit een geautomatiseerd proces is en dat is voor een deel ook zo, maar er is ook nog veel handwerk. Dat handwerk bestaat uit data invoeren, opschonen en controleren. Dit werk is over het algemeen eenvoudig en saai werk. Dit werk wordt ook nog eens slecht betaald, vaak is er sprake van stukloon. Dit betekent dat ergens op de arbeidsmarkt veel mensen bezig zijn met werk dat ik zou willen betitelen als slavenarbeid: de dataslaven.

Amazon is een van de bedrijven die type werk aanbiedt onder de naam Amazon Mechanical Turk (AMT). Het is een marktplaats voor werk (nieuwsgierig: https://www.mturk.com/mturk/welcome). Wat eufemistisch wordt er gesproken over Human Intelligence Tasks, maar als je kijkt naar de taken en de daarbij behorende beloning dan zie je dat er iets niet klopt. Het gaat om zeer eenvoudig routinematig werk zoals het verzamelen van product informatie op een website. De betalting is per behaald resultaat 5 dollarcent. Er zijn klachten geweest over de rechteloosheid van deze werkers, omdat opdrachtgevers soms niet betalen. Irani heeft daarover een mooi artikel geschreven (http://www.publicbooks.org/nonfiction/justice-for-data-janitors).

Op de website van clickworker.com (https://www.clickworker.com/en/about-us/) wordt heel helder uitgelegd hoe het werkt. Werkzaamheden worden opgeknipt in  micro-taken en vervolgens worden de micro-taken toebedeeld aan een leger van ZZP-ers. De organisatie maakt er vervolgens weer een geheel van en levert dit aan de klant. Frederique Taylor, dé uitvinder van arbeidsdeling,  zou zijn vingers bij hebben afgelikt. De datawerkers staan niet bepaald sterk: ben je te lastig, of is de kwaliteit te laag dan lig je eruit. Aangezien het werk erg individualistisch is georganiseerd, een datawerker werkt thuis vanachter de pc, is er sprake van een forse machtsongelijkheid tussen de datawerker en de opdrachtgever. En we weten wat dat betekent.

Ik trek twee conclusies:

  • Er bestaat een hoop eenvoudig werk dat samenhangt met onze honger naar data. Veel data is nog ongestructureerd en zal bewerkt moeten worden voordat er iets mee kan worden gedaan. Dat eenvoudige werk wordt uitgevoerd door dataslaven, totdat dit werk geautomatiseerd wordt (als dat al kan, want de investeringen zijn hoog; voorbeeld: Google kent de zelfrijdende auto, maar een deel van de investeringen zijn ooit gedaan uit het defensiebudget, zie Irani; nog even los van de vraag wie de auto geleerd heeft de weg te verkennen, juist een chauffeur van vlees en bloed).
  • De arbeidsmarkt voor dit type werk, maar ook voor andere werkzaamheden trekt zich niets aan van nationale grenzen. Veel kenniswerk dat niet aan een bepaalde regio is gebonden kan internationaal worden aangeboden. Dat laat de website www.upwork.com zien: hier bieden kenniswerkers zich aan die wonen op verschillende plaatsen op de wereld. En je ziet ook meteen dat de tarieven erg verschillend zijn, logisch want de leefomstandigheden in de VS zijn nu eenmaal anders dan in Ghana. Dat betekent volgens mij een enorme loondruk. Wie wordt daar nu uiteindelijk wijzer van?
Comments are closed.